Dâmbăul, cel mai înalt punct din Munţii Trascău, 1369 de metri, are o importanţă deosebita pentru oraşul Zlatna Zona Dâmbău, cuprinde şi o parte din aria protejată Cheile Feneşului şi de asemenea este o zonă carstica importantă, cu mai multe peşteri şi avene, dintre care se distinge Peştera Dâmbau (1200 m lungime) şi Avenul Gemenele.

De asemenea, Dâmbăul constituie un important punct de belvedere; de aici în zilele senine de toamnă sau iarnă poate fi văzuţi Muntele Mare, Masivul Vulcan, Vârful Găina, Biharia, Retezatul, Parângul, Sureanul, Făgăraşul. Din cauza accesului dificil, această locaţie este recomandată celor care doresc să iasă din tumultul oraşului, cu o pregătire fizică medie (la cerere se poate ajunge "motorizat" la 20 minute de refugiu), nu foarte pretenţioşi şi care vor să găsească un peisaj montan atipic, inedit şi în acelaşi timp liniştit. Cei care încă nu s-au îndrăgostit de munte, o vor face acum, căci le garantăm o experienţă specială în inima Munţilor Apuseni.

Refugiul Saruni I este ridicat din lemn,cu o structură de grinzi de fag, placata cu placi OSB-, izolat cu vată minerală. Clădirea este acoperită cu şindrila de fag, şindrilă pentru care voluntarii Trascău Corp au lucrat 10 săptămâni.Clădirea este prevăzută cu o camera jos, dimensiuni 6 m x 3,5 m, care are rol şi de bucătarie, cu un pat supraetajat, masă, scaune la care se adauga o veranda de-a lungul constructiei de 1,5 m x 6 m. La parter este montată o sobă cu plită.

La etaj, mansarda, cu saltele pentru dormit, dimensiunile camerei fiind de 5,5 m x 6 m. Clădirea e prevăzută şi cu o supra-mansarda (La Cucurigu) unde se mai pot caza suplimentar încă 5 persoane. Refugiul are in dotare 10 saci de dormit, vesela si tot ce e necesar pentru bucatarie.

El este inchis, cheia se poate obtine sunand la 0745-306805.

Capacitate de cazare:
20 persoane. în caz de urgenţă putem caza chiar 25, eventual 30.

Altitudine: 1250 m inaltime.
Coordonate GPS: 34T0673797+ UTM5113272. sau N46 09.052 E23 15.039

Refugiul Saruni II este ridicat in imediata apropiere a vetrei de foc, este realizat din lemn,cu o structură de grinzi de fag, placata cu placi OSB , izolat cu vată minerală. Clădirea este acoperită cu şindrila de brad. Clădirea este prevăzută cu o camera jos, dimensiuni 3,2 m x 3,5 m, cu un pat supraetajat. In primavara anului 2015 va fi montata si o sobă cu plită.

Refugiul Saruni II este permanent deschis.

Acces:
Din traseul cruce albastră Zlatna-Lacul Iezer, există o deviere, punct roşu către refugiu. Punctul roşu pleacă din traseul cruce albastră în zona numită "Poiana cu Urzici" (din zona indicatorului către Vf. Dâmbău-1h), continuă apx. 20-30 minute până la refugiu, apoi după încă 5 minute se uneşte din nou cu traseul cruce albastră în zona tăbliţei indicatoare cu .Vf. Dâmbău -30 min...

Dotări/Facilităţi/Posibilităţi de ocupare a timpului:
Transport aeroport şi/sau diverse locaţii.
Sobă cu plită în interior cât şi în exterior/Veselă/Grătar.
Duşuri exterioare pe timp de vară.
Posibilităţi de practicare trekking/speologie/tiroliană.

Program artistic:
Implicare în ridicarea de construcţii tradiţionale/şindrilă.
Ghid turistic pentru acces sau trekking.

Serviciile sunt pentru grupuri de minim 10 persoane*
Se pot oferii servicii de transport bagaje/persoane sau pachet turistic complet.

Detalii la:
Tel. 0745-306805 sau email: trascaucorp@gmail.com

*Pentru turişti în număr mic sau care sunt forţaţi din diverse motive să-şi petreacă noaptea în zonă, cazarea e gratuită.